La pausa dels morts (2011)
TRÀILER PEL·LÍCULA

SINOPSI
EN PRIMERA PERSONA
Vaig començar a rodar quan em vaig adonar que perdia ma mare entre els meus braços. A partir d'eixe moment, la meua percepció del món va canviar substancialment: la meua relació amb la família, amb la parella, les relacions socials... tot em va espentar cap a investigar sobre el meu passat familiar, repensar el meu present i mirar el futur d'altra manera. Sense adonar-me'n, estava aturat, ma vida es trobava en una pausa que només poden conèixer el morts.

EN TERCERA PERSONA
El cineasta Samuel Sebastian viatja a Sevilla a visitar la seua mare, la pintora Ester Rodríguez - Ro, que es troba greument malalta de càncer. Junts, rememoren la vida dels dos i reflexionen sobre la vida i la mort. Al mateix temps, Samuel Sebastian recorre els paisatges de la seua memòria familiar, recomponent el trencaclosques d'un passat que no ha arribat a entendre del tot.

Amunt
FITXA TÈCNICA
Títol en Castellà:  La pausa de los muertos
Títol en Anglès:  The frame of the dead
Títol en Francès:  La pause des morts
Direcció i Muntatge:  Samuel Sebastian
Producció:  sinCasa
Productors:  Samuel Sebastian i Alicia Vidal
Fotografia:  José Antonio Gómez Villanueva i Ramon Quesada
Música:  Clara Andrés
Durada:  108 min
Amunt
FITXA ARTÍSTICA
Intervenen:  Ester Rodríguez - Ro, Samuel Sebastian, Eva Alloza, Pilar Bayo i Àngel Figols

Amunt

DOCUMENTACIÓ
LA PAUSA DElS MORTS
per MIREIA GONZÁLEZ TORRIJOS, periodista
Què passa quan perdem una persona estimada? El camí que recorrem és tan fosc que una vegada alcem el cap d'ell no volem ni tornar a recordar-lo. El buit, la sensació de traïció que podem arribar a sentir, ... traïció de la vida per seguir com si res no haguera passat quan, en realitat, ens hem tornat mers autòmats que segueixen aparentant viure només per inèrcia. Som l'ombra en un dia ennuvolat de la nostra veritable persona perquè un dels pilars que ens subjectaven ha desaparegut. Com tornarem a ser el que érem? No es pot. No es pot tornar enrere. Però es pot anar cap endavant.

Samuel Sebastian ens mostra aquest camí fosc que ell mateix va recórrer durant i després de la mort de sa mare, la pintora Ester Rodríguez-Ro, en un balafiament de tendresa i nostàlgia. Dividida en dues parts que discorren en paral•lel, el cineasta fa un recorregut pels seus records i els seus arrels a la vegada que ens mostra els seus últims moments i converses amb sa mare. La pel•lícula està plena de xicotets detalls que omplen la vida quotidiana i que es fan tan presents quan arriba aquest buit que provoca la mort de l'ésser estimat: sons d'una casa com el de la rentadora, el d'un rellotge, ... Ens dóna un passeig per València, la ciutat que l'ha vist créixer, que ens deixa un sabor agredolç pels espais completament buits amb què ens trobem.

La divisió més clara visualment parlant, és la cromàtica. El color només es troba present en els seus records i en les escenes amb sa mare, la resta, el present està en blanc i negre. Amb la intenció de fer més significatiu el camí a recórrer per acceptar l'absència, aquesta part en blanc i negre ens mostra les imatges més boniques de tot el film. I potser són les més boniques per la càrrega nostàlgica que Samuel Sebastián aconsegueix atorgar.

El ritme pausat de la pel•lícula, com el seu nom indica, ens ajuda a ser testimonis d'aquest recorregut que tan familiar ens és i que tant evitem recordar, però que cal fer per tancar el cicle, l'etapa i poder seguir, perquè al cap i a la fi a aquesta persona sempre la portem amb nosaltres, a les nostres faccions que són les seues, a els nostres ulls que la memoritzaren, a les nostres mans que la tocaren i als nostres records que la perpetuaran per a sempre.

Amunt

DARRERES PARAULES PER SAMUEL SEBASTIAN
Fer La pausa dels morts ha costat més de quatre anys, en els quals hi ha hagut una gran quantitat de versions de guió, de muntatges i de material desestimat. També hi ha hagut una evolució personal i, sobretot, una obsessió per transmetre emocions en totes les seqüencies. N'és fàcil transmetre-les quan et trobes davant l'abisme de la mort, perquè la seua forma atractiva - repulsiva fa que et tapes els ulls al mateix temps que no vols deixar de mirar-lo, però és més difícil quan obris el teu passat i destapes les misèries que han omplit ta vida.

La pausa dels morts és un documental en el que l'art juga un paper fonamental: l'art etern, l'imperdurable es troba contraposat amb l'efímer, amb la representació de la vida davant un públic inexistent. És cert que fem art i gaudir d'ell per oblidar-nos de la brevetat de la nostra existència, però també és cert que només amb ell podem reflexionar amb lucidesa sobre això.

Amunt
FOTOS
La pausa dels morts (Foto 1) La pausa dels morts (Foto 2)
La pausa dels morts (Foto 3)
© Copyright 2011. Samuel Sebastian
© Disseny web. EGEDA 2011
Productora associada a
EGEDA